Як фестивалі Європи підтримують Україну у 2024 році та яким видався фестивальний сезон

Фестивальне літо у Європі добігає до свого завершення. На третій рік повномасштабного вторгнення підтримка України в музичній індустрії Європи залишається на високому рівні

Як пройшло фестивальне літо для України та українських артистів?

Фестивальне літо у Європі добігає до свого завершення. На третій рік повномасштабного вторгнення підтримка України в музичній індустрії Європи залишається на високому рівні і все більше європейських фестивалів долучаються до допомоги,  направляючи свої соціальні ініціативи та виручені кошти з них до ініціативи Всеукраїнської Асоціації Музичних Подій UAME – Music Saves Ukraine.

Від початку повномасштабного вторгнення команда співпрацювала з 40 фестивалями та кількома масштабними музичними подіями. За цей час ініціативі вдалося зібрати понад  555 000 євро на гуманітарні потреби в Україні.

Як це відбувається? Як українські артисти потрапляють на світові сцени? Та скільки  коштів було зібрано для України? Про це розповідаємо нижче.

Фестивальне літо у Європі добігає до свого завершення. На третій рік повномасштабного вторгнення підтримка України в музичній індустрії Європи залишається на високому рівні

Цього року фізично ініціатива Music Saves Ukraine була присутня на таких фестивалях:

Electrum Up To Date Festival (Бялисток, Польща), Provinssi (Сейняйокі, Фінляндія), Open’er (Гдиня, Польща), Pohoda (Тренчин, Словаччина), DAS FEST (Карлсруе, Німеччина), ARTmania (Сибіу, Румунія), Sziget (Будапешт, Угорщина), Lowlands (Нідерланди), а також на трьох великих шоу німецького панк-рок гурту Die Ärzte (Берлін, Німеччина). На цих подіях команда встановлювала спеціальний інформаційний тент, який містив в собі фотовиставку родини Ліберових, актуальну інформацію, як можна допомогти Україні, банери з іменами українських артистів, які воюють та які віддали своє життя в боротьбі за свободу. Серед активностей також – участь в панельних дискусіях про війну і культуру в Україні, а також було проведено 5 показів документального фільму Music Ambassadors Tour 2024. На кожному фестивалі можна було придбати благодійний мерч, усі кошти з якого спрямовуються на гуманітарну допомогу в Україні. 

Фестивальне літо у Європі добігає до свого завершення. На третій рік повномасштабного вторгнення підтримка України в музичній індустрії Європи залишається на високому рівні

“Нашу команду тішить те, що рівень інтересу до України та української музики на третій рік повномасштабного вторгнення залишається на високому рівні. Про це говорить кількість фестивалів, які хочуть з нами співпрацювати та які запрошують українських артистів на свої сцени. А такі фестивалі, як Sziget в Угорщині та Pohoda в Словаччині вже давно великі друзі України. Про це свідчить кількість українських артистів на подіях, а також ініціативи, які вони запроваджують там. Цей рік був цікавий ще тим, що ми співпрацювали з найбільшим панк-рок гуртом Німеччини Die Ärzte, який три дні поспіль в центрі Берліну зібрав понад 180 000 людей, а команда артистів організувала фестиваль для українських біженців, які проживають на території проведення події (це Tempelhof, де розміщено табір для біженців – Tempohomes). Також вони  направили благодійні внески із запрошень до нашої ініціативи. Та ми сподіваємося, що наступного року причина нашого приїзду на європейські фестивалі зміниться”, – ділиться Марʼяна Мокринська, керівниця ініціативи Music Saves Ukraine.

Фестивальне літо у Європі добігає до свого завершення. На третій рік повномасштабного вторгнення підтримка України в музичній індустрії Європи залишається на високому рівні

Такі фестивалі, як Pinkpop (Нідерланди), OpenAir St. Gallen (Швейцарія), Les Eurokeennes de Belfort (Франція), Festival 66 hodin (Словаччина), Positivus (Латвія), Summer Sound Festival (Латвія), Superbloom (Німеччина) – самостійно організували фандрейзингові ініціативи, з яких спрямували кошти для Music Saves Ukraine – екоініціативи з переробки пляшок та бляшанок, депозити з стаканів, що є дуже популярним у Європі, благодійний мерч, а також благодійні внески із запрошених списків гостей та акредитації. Так, разом з вищезгаданими фестивалями вдалося закумулювати понад 60 000 євро. Однак це ще не фінал, і ми поділимося остаточними результатами згодом.

На багатьох фестивалях звучала українська музика! Серед місій UAME та їх ініціативи Music Saves Ukraine – поширення української музики за кордоном! Ми допомагаємо європейським фестивалям букати українських артистів та відкривати їхню творчість для іноземної аудиторії. Так, українські артисти виступили на таких сценах як:

Pohoda Festival (Словаччина) – Lucas Bird. Також на фестивалі виступили Go_A і Sounds of Ukraine з ініціативи організаторів.

Das Fest – Kalush та діджейка Anna Aloka (з ініціативи організаторів)

Positivus (Латвія) – OTOY, Love’n’joy 

66 hodin (Словаччина) – Nina Eba, Morwan, Nastya Muravyova

Sziget (Угорщина) – Monoconda, OTOY.

Die Ärzte Shows (Hoffest) – Mavka.

Superbloom (Німеччина) – Postman

Угорський фестиваль Sziget став рекордсменом з букінгу українських артистів – в кінцевому результаті протягом 6 днів на події було представлено 15 українських митців – міми, артисти театру, діджеї та співаки.

Багато співпраць було втілено завдяки проєкту Music Ambassadors Tour 2024. У березні 2024 року до Києва приїхало 12 впливових культурних діячів з Європи, серед яких і директори фестивалів та фестивальні промоутери. Після поїздки в Україну вони почали активно займатися букінгом українських артистів, а також впроваджувати різного роду фандрейзингові ініціативи у себе на місцях. В планах команди UAME привернути увагу ще більшої кількості людей музичної індустрії Європи, аби познайомити їх з українськими реаліями та українською музикою. 

Як це було навесні 2024 – дивіться у документальному фільмі:

Цей проєкт предаставлений Всеукраїнською Асоціацією Музичних Подій UAME в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього проєкту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обовʼязково відображає погляди USAID або уряду США.