“Я дуже лінивий”, – Олег Гороховський в новому випуску Раміни Ескахзай 30+

“Я дуже лінивий”, - Олег Гороховський в новому випуску Раміни Ескахзай 30+

На YouTube каналі журналістки Раміни Есхакзай “RAMINA” вийшла нова серія проєкту “30+”. Гостями випуску стали співзасновниця агенції Gres Todorchuk PR Ярослава Гресь та співзасновник monobank Олег Гороховський. Тема випуску  – “Помилятися – це норма”.  Про те, як сприймають успіх та невдачі, виховують дітей та досягають щастя, гості обговорили з Раміною.

“Я дуже лінивий”, – Олег Гороховський

Людина за натурою лінива. Лінь – це дуже гарна якість, усе геніальне від лінощів. Коли ти відчуваєш, що щось не хочеш робити, ти шукаєш спосіб, як цього не робити, або робити у легший спосіб: це і є поштовх. Коли я говорю, що людина лінива, це не образа, а комплімент. Тому що, коли ми не хочемо щось робити, треба зрозуміти, чому, навіщо робимо та чи можна прожити не роблячи цього. Я, до речі, дуже лінивий.

Олег Гороховський розповів про виховання власних дітей

Чого мені не вистачає як батьку, це терпіння та вміння повторювати багато разів одне й те ж саме. Батьки мають бути гарними наставниками для дітей. Я з великою радістю можу пояснити раз, з меншою радістю можу пояснити два, а три – вже ні. 

“Я найгірший вчитель в історії”, – Ярослава Гресь

Я найгірший вчитель в історії вчителювання – перший раз я “запалюю”, другий раз я починаю нервувати, коли це відбувається утретє, я кажу фразу: ”я ж це вже пояснювала”, і це відбувається не тільки з дітьми, а й з друзями та колегами.

“Батьки мають розгледіти талант”, – Олег Гороховський

Основна помилка батьків, вони вважають, що діти мають бути проєкцією їхніх очікувань. Коли ти намагаєшся підлаштувати дитину під свої очікування, ти можеш часто бути розчарований. І це розчарування може зіграти з тобою злий жарт. Тому дитина моє робити те, що вона хоче, і що вона може як особистість. Але у мене це так не працює, у мене є певний образ, на який я хочу, щоб мої діти були схожими. Гарні батьки мають надавати дітям свободу розуміти, що вони насправді хочуть і можуть. Тому ти маєш допомогти дитині ухвалювати рішення, поки вона не буде їх ухвалювати свідомо. Якщо дитина талановита у музиці, ти маєш зробити все, щоб цей талант не пропав. Батьки мають розгледіти його. А коли побачать, мають зробити так, щоб дитина його розкрила.

Олег Гороховський розкрив свою життєву філософію

Усе, що можливо делегувати, якщо треба навчити дитину якогось предмета, то краще заплатити професіоналу, який зробить краще за тебе цю роботу. Я намагаюсь відкупитися, мені так зручно, і я так роблю. У мене така специфічна філософія, яка базується на тому, що я роблю тільки те, що мені подобається, і приносить мені задоволення, тому що це моє життя. Воно егоїстичне, але виправдовує мою лінь.

Рішення не їхати до Москви стало доленосним – Ярослава Гресь

Рішення не їхати до Москви стали для мене доленосним. Це був 2009 рік, мені запропонували очолити московський HELLO, для цього треба було зняти тодішню редакторку, яка брала мене на роботу, і на цьому моменті я поламалась. Я розуміла, що це велика можливість, великий стрибок. У мене були іпотека, розлучення, дитина мала операцію на серці. Ти не розумієш, що робити зі всім тим, тут такий шанс! Це було найскладніше рішення, яке я для себе ухвалювала. Я поїхала, пожила там три дні, зрозуміла, що це неприйняте для мене, агресивне середовище, і де постійно треба жерти своїх. Я вирішила, що залишусь в Україні, буду в Києві. Мене ніхто нікуди не запрошував, я нікому не була потрібна, але в результаті це рішення провело мене туди, де я є зараз. Чи хотіла я б бути в Москві головним редактором хоч всіх їхніх видань? Та я б застрелилася! 

“Не боятися зробити помилку – запорука щасливого життя” – Ярослава Гресь

Не боятися зробити помилку – це є запорукою щасливого життя, адже, якщо не стрибаєш, не приймаєш рішень, не помиляєшся, ти ніколи не зрозумієш, на що ти здатен, і як багато ти можеш.

Гороховський назвав свого головного радника

Мій основний радник – це моя дружина. Вона може відповісти на всі питання, які мене турбують, особливо за тиждень до того, як щось станеться. Я раджусь з друзями, з тими, кого вважаю для себе авторитетом. Порада – це не переніс відповідальності. Тобі потрібний спектр думок, правильні запитання, але ти ухвалюєш рішення самостійно. Ключова помилка, коли ми радимося, ми можемо перенести відповідальність на того, з ким радимося, і це завжди видно.

Гороховський розповів про найбільшу помилку у нашому житті

Все наше життя – помилки. Мені здається, що наша головна помилка у житті – пастка неповоротних витрат. Багато рішень, які ми ухвалюємо, базуються на тих витратах, які ми вже зробили. Ми не йдемо з поганого фільму, тому що купували квитки, ми живемо з партнером, який нас не влаштовує, тому що багато з ним бачили, ми не змінюємо плани, тому що багато інвестували у проєкт. Це найпопулярніша наша помилка. Ми багато рішень ухвалюємо базуючись на тому, що вже зробили і тому шляху, який пройшли. Коли це йдеться про бізнес це ще пів справи, але часто це стосується наших відносин із коханими. Ми інвестуємо найцінніше, що у нас є: час, емпатію у людей, і не можемо усвідомити, що всі ці люди повинні бути варті цих інвестицій. Ми не змінюємо наше життя і залишаймося там, де ми є. Адже втратити гроші – це лише витрати. Але втратити емоції – ось це неповоротна втрата.

Гороховський поділився, як йому вдається зберігати важливі стосунки

Я давно намагаюсь, коли мені щось не подобається, або коли хочу щось комусь не відповісти, робити це наступного дня – ця навичка, яку я раджу всім якомога раніше практикувати. Якщо тобі вдається протриматися до ранку, то 80% того, що ти хотів сказати, ти не говориш, і це покращує твої стосунки з людьми. Перша твоя реакція на щось образливе, те, з чим ти не згодна –  це емоційна реакція, яку ти не пропустила крізь себе, і з роками ти це розумієш.

Гороховський розповів про важливість помилок

Те, що вважалося помилкою, згодом може виявитися можливістю, яку ви можете використати у подальшому житті.