Смерть, залякування та рейди: як українським музикантам жилося в СРСР 

Смерть, залякування та рейди: як українським музикантам жилося в СРСР 

Володимир Івасюк за роботою

Вже 31 жовтня в український прокат виходить стрічка «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова. Історична драма та трилер є першим художнім фільмом про радянську каральну психіатрію. Творців фільму консультував лікар-психіатр Семен Глузман, колишній політв’язень та дисидент. На жаль, трагічний сюжет фільму заснований на цілком реальних історіях доль, а збірні образи – це реальні зламані митці та колаборанти-карателі. Згадуємо випадки неприємностей з владою, від іконічного Івасюка до рок-н-рольних Братів Гадюкіних.

Володимир Івасюк

Смерть, залякування та рейди: як українським музикантам жилося в СРСР 
Володимир Івасюк за роботою

24 квітня 1979 автор та композитор Володимир Івасюк зник, пошуки почалися лише 27 квітня, незважаючи на те, що батьки заявили до правоохоронних органів одразу в день зникнення. Знайшли повішене тіло 30-річного Івасюка аж 18 травня в Брюховицькому лісі. А вже 4 червня слідство повідомило, що це було самогубство. Однак, одразу ж поширилися чутки, що вбивство автора “Червоної Рути” було спланованим та реалізованим співробітниками КДБ. У 2014-му ГПУ визнала незаконним закриття кримінальної справи щодо смерті Івасюка та поновила її. 20219-го року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз дійшов висновку, що Володимир Івасюк фізично ніяк не зміг би вчинити самогубство, для цього потрібно декілька людей. Було проведено кілька слідчих експериментів, які довели, що навіть фізично сильний чоловік не міг скоїти аналогічне самогубство як Івасюк. Вбивць досі не названо.

Мертвий півень 

Роман Чайка (крайній зліва) з гуртом “Мертвий півень”

Музикант та журналіст Роман Чайка пригадує, що проблеми у нього розпочалися ще в юності і тривали аж до періоду Незалежності часів Кучми.

Роман Чайка: «Я мав у школі проблеми з райкомом комсомолу за те, що на шкільних дискотеках крутив «заборонені» групи. Стандартна на той час історія. А у 1990-му на наші кавові тусовки завжди впихували кегебешних тихарів. Остання серйозніша сутичка була після акції «Україна без Кучми», де ми грали на Хрещатику під час «народного трибуналу». До нас в клубі «Барабан» на Прорізній підсадили оперативників і вони погрожували затримати. Але в Барабані була вся наша тусовка – їх просто виперли нафіг під крики та улюлюкання:))».

Учасники фестивалю “Червона Рута 1989”

Володимир Бебешко, Сестричка Віка, Левко Дурко
Володимир Бебешко, Сестричка Віка, Левко Дурко

У інтерв’ю програмі ЖВЛ, відомий саундпродюсер та екс-чоловік Сестрички Віки, Володимир Бебешко розповідав про присутність тоді ще недобитого радянського союзу, в особі представників правоохоронних сил, біля них. Пригадував музикант, що 1989-го, коли він поїхав в тур з Сестричкою Вікою, своїм братом Левком Дурком та “Братами Гадюкіними” їхня непокірна зухвалість навіть лякала людей в погонах:

«Відкриває купе, а там десять чоловік, жовто блакитний прапор розвішаний і всі курять шмаль, а на вікні висить автомат Калашникова, бутафорний, з кіностудії Довженка. Він так раз, каже: “ой вибачте”. Закрив двері, злякався і пішов геть»