«Зáпал. Великдень»: дивіться трейлер фільму про свято, що живе в стравах, піснях і символах

Начинка і каша «Зозуля», крапанка і дряпанка, свищик і електронний дзвонар. Це не вигадані слова і словосполучення, а частина великодніх традицій та весняних обрядів, які не встигла поховати радянська доба, і яким настав час дати друге дихання. У новій серії документального проєкту «Запал» від студії Craft Story троє видатних митців – музикантка Ната Жижченко (ONUKA), шеф-кухар Євген Клопотенко та художниця по костюмах і стилістка Леся Патока – вирушають у подорож Центральною Україною, щоб дослідити унікальні великодні традиції та весняні обряди.
Під час експедиції ведучі відкриватимуть рецепти, пісні та ремесла Черкащини та Вінничини, Полтавщини та Кіровоградщини, котрим не завадили ні радянські репресії, ні хвилі русифікації, і які сьогодні можуть надихнути на нове осмислення Великодня.
ONUKA познайомиться з ремеслом гончарства та свищиком – керамічною забавкою, що водночас є музичним інструментом, а також відкриває для себе електронні дзвони у церкві. Євген Клопотенко дослідить випікання обрядових хлібів, зокрема великодньої паски зі пряженого молока, а також відкриє для себе рецепт солодкого куліша — каші «Зозуля». А Леся Патока дізнається про забутий декоративний розпис хат овочами та відвідає майстерню традиційного українського золотарства.
За мотивами нової серії фільму Євген Клопотенко та команда проєкту запрошують на особливу звану вечерю, яка відбудеться 24 квітня у його ресторані «Полтава» у Києві. Шеф-кухар підготував сім страв, натхненних великодніми традиціями Центральної України та його відкриттями під час експедиції. Усі страви супроводжуватимуть українські напої та розповіді про забуті рецепти та звичаї, які століттями формували нашу ідентичність.

Коли: 24.03.2025
Де: заклад «Полтава», м.Київ, вул. Князів Острозьких, 2
Квитки на звану вечерю.