Оля Полякова: харасмент і сексуальні домагання – одне й те саме?

Оля Полякова: Харасмент і сексуальні домагання - одне й те саме?

Оля Полякова: Харасмент і сексуальні домагання - одне й те саме?

Артистка обговорила з експертом ООН, чому в українському суспільстві мовчать про харасмент і звинувачують його жертв, якщо вони починають говорити про це.

У рамках нового сезону проєкту «ПоляВидение» Оля Полякова продовжила спілкуватися в прямих ефірах з експертами і обговорювати суспільно важливі теми. Нагадаємо, що раніше співачка висловилася на підтримку Ані Лорак, яка публічно заявила про домагання з боку продюсера Костянтина Меладзе. Пізніше Лорак відмовилася від своїх слів і звинуватила журналістів у тому, що вони перекрутили її слова. Ця тема надала забарвлення всій бесіді Олі Полякової з її гостею Наталією Пашко, психологом і гендерним експертом фонду ООН.

Артистка вперше висловилася на тему ситуації навколо Ані Лорак та її резонансного інтерв’ю. Полякова зазначила, що була однією з небагатьох, хто висловив підтримку Лорак – інші колеги по цеху цього не зробили, мабуть, бажаючи якось очистити себе

«Хоча у приватних розмовах вони всі розповідали зовсім інші речі. Саме тому хотілося б розібратися в ситуації, яка вже історично складається в нашій країні. Чому у нас засуджуються люди, які вирішили поділитися своєю історією і висловитися на тему сексуальних домагань? Чому засуджують жертв, а не винуватців насильства?».

Артистка поділилася особистими спостереженнями: вона помітила, що негативний резонанс навколо теми сексуальних домагань і харасменту часто створюють самі ж жінки.

«Чому у нас саме жінки так хейтять тих, хто вирішує про це заговорити? Чи пов’язано це з патріархальністю суспільства і процвітаючим сексизмом?», – запитала Полякова у своєї гості.

Наталія Пашко допомогла визначити істинні причини такої поведінки: його диктують стереотипи виховання і поведінки, вкорінені у людині з дитинства.

«Факт насильства забирає почуття влади і контролю, забирає голос. У жінок включається захисний механізм психіки, визнати в собі потерпілу або жертву – неймовірно складно. Тому відбувається нормалізація харасмента, звідси і хейт на адресу тих, хто знаходить у собі сміливість говорити про це. Оля, ви будете голосом, який допоможе жінкам задуматися і теж почати говорити про це, це неймовірно важливий і корисний ефір», – сказала Наталія.

Разом зі своєю гостею співачка також розбиралася, наскільки українські жінки захищені законом від подібних проявів насильства. Вони обговорили, що в Україні досі немає норми закону і чіткого визначення сексуального домагання, за допомогою якого такі дії можна було б класифікувати як злочин.

Оля Полякова торкнулася й іншого важливого аспекту харасменту: як його розпізнати і що робити, якщо це відбувається на робочому місці? І де проходить межа між компліментом жінці і приниженням? За словами Пашко, у нашому суспільстві сильно вкорінені гендерні установки і, відповідно, гендерне насильство. Те, як дівчина одягнена і як себе поводить, все ще є популярною причиною для сексуальних домагань. Тоді як для здорового суспільства повинна стати нульова толерантність до насильства.

За відсутності норм закону у боротьбі з харасментом, жінки поговорили і про те, що робити, коли насильство відбувається тільки на вербальному рівні? Найголовніше – це довіряти своїм інстинктам і, якщо чуєш неприємні коментарі, потрібно сказати собі: я це не дозволяю. Так включається правильний захист психіки, який допомагає подальшій протидії: наприклад, тут же привернути увагу оточуючих до цієї проблеми і не дати ситуації розвитку.

Повне відео можна переглянути тут.